Explore

Hamleys Historia

De storögda barnen som fyller Hamleys idag har något mycket speciellt gemensamt med vår grundare;

Love for toys

Låt oss resa tillbaka i tiden och möta honom…

Eftersom William Hamley växte upp i Cornwall, England så skulle han mycket väl ha kunnat bli en gruvarbetare. Eller en fiskare. Men William hade andra planer. Han drömde om att öppna den bästa leksaksaffären i världen. 1760 gjorde han just det och fyllde 'Noah's Ark' med alla upptänkliga leksaker, från trasdockor till tennsoldater.

Över gatuförsäljarnas rop och hästhovarnas klapper mot gatstenen kunde man precis urskilja de förtjusta ropen från barn när de kom fram till skyltfönstret. När Drottning Victoria övertog tronen, 1837, var redan Hamleys ett av Londons landmärken. Familjer vallfärdade till Williams 'Joy Emporium'.

Affären var så framgångsrik att en ny gren öppnade 1881 på Regent Street. Allt för att kunna möta allmänhetens växande aptit för leksaker.

Hamleys la till ytterligare fem våningar av leksaker!

Vi kan bara föreställa oss det fantastiska spektaklet när leksaksteatrar, handdockor, trampbilar och miniatyr järnvägar trängdes om platsen i den största leksaksaffären i världen.

Hamleys stötte på hårda tider i slutet av 1920-talet, precis som alla andra. !931 såg framtiden mörk ut. Butiken var tvungen att slå igen och alla de, av hästar, dragna leveransvagnarna stod stilla.

Men historien har ett lyckligt slut. Walter Lines, ordförande för bolaget Tri-Ang, köpte Hamleys 1938 och arbetade hårt för att få tillbaka kunderna. Redan samma år hade han lyckats.

Drottning Mary gav Hamleys The Royal Warrant!

Till och med efter att butiken blivit träffad av bomber fem gånger under Andra Världskriget slutade inte Hamleys att sälja leksaker. Iförda tennhattar arbetade personalen i entrén och rusade in för att hämta leksaker och överlämna de vid dörren.

The Festival of Britain 1951 gav Hamleys en Grand Doll's Salon och en omfattande modelljärnväg som fick barn att häpna – och även mammor och pappor. När Drottning Elisabeth visade hon att fortfarande kom ihåg de leksaker hennes farmor hade gett henne. I sin tur gav hon sina barn Hamleys leksaker.

År 1955, förärade Hennes Majestät Walter Lines med en andra Royal Warrant as a 'Toys and Sports Merchant'. Men det var barnens leenden som var den verkliga hedersbetydelsen för Walter Lines och hans personal.

När vi nu återvänder till nutid finner vi Hamleys stora leksaksbutik på dess berömda adress 188-196 Regent Street, London, England. Stig över tröskeln och träd in i en värld av glädje och förundran. Över pipandet, surrandet, väsandet och kväkandet av leksaker hörs barnens upphetsade skratt när de försöker välja mellan de sju våningarna av leksaker och spel.

Leksakerna må ha förändrats men om han var här idag är vi säkra på att William Hamley skulle känna igen samma överlyckliga ansikten, när han guidade dig runt i butiken, som han drömde om som pojke.

I Sverige finns två av Hamleys butiker, en i Nacka Forum i Stockholm och en på Emporia i Malmö.