Explore

Hamleys Historie

De storøyde barna som fyller Hamley i dag har noe veldig viktig til felles med vår grunnlegger;

Love for toys

La oss gå tilbake i tid for å møte ham….

Med sin oppvekst i Cornwall, England, kunne William Hamley godt ha blitt arbeider i jerngruvene i byen, eller en fisker. Men William hadde andre ideer. Han drømte om å åpne den beste leketøysbutikken i verden. I 1760 gjorde han akkurat dette, og fylte «Noahs Ark» med alle slags leker, fra filledukker til tinnsoldater.

Gjennom støyen fra gateselgernes rop og hestehover trampende på brosteinen, kunne du så vidt høre gledeshylene fra barn i det de gikk frem til vinduet. Da Dronning Victoria tok over tronen i 1837, var Hamley allerede et av Londons landemerker. Familier strømmet til Williams «gledesemporium».

Butikken var en slik suksess at det i 1881 åpnet en ny filial i Regent Street, for å hanskes med publikums voksende appetitt for leketøy.

Hamley økte med hele fem etasjer med leketøy.

Vi kan bare forestille oss spetakkelet da dukketeater, dukker, pedalbiler og baner med miniatyrtog konkurrerte om plassen i verdens største leketøysforretning.

Hamley erfarte tunge tider i slutten av 1920-tallet, sammen med alle andre. I 1931, så det ganske mørkt ut. Butikken var nødt til å stenge og flåten med alle hestevognene med leveringer ble avlyst.

Men denne historien har en lykkelig slutt. Walter Lines, styreformannen i Tri-Ang selskapet, kjøpte Hamley og jobbet hardt for å kundene tilbake. I 1938 kunne han høste fruktene av sitt harde arbeid, og Dronning Mary gav Hamley en «Royal Warranty»!

Selv etter å ha blitt bombet fem ganger i løpet av andre verdenskrig ga ikke Hamley opp. Med hjelmer på ekspederte de ansatte kunder ved å løpe inn og hente leker for så å gi disse til kundene ved døren.

Den britiske festivalen i 1951 tok med seg både en enorm dukkesalong og en stor modelltogbane for å imponere barn – og deres fedre og mødre. Da hun kom til tronen, viste Elisabeth den 2. at hun fortsatt husket de lekene hun hadde fått av sin bestemor. Hun igjen ga leker fra Hamleys til sine egne barn.

I 1955, beæret Hennes Majestet Walter Lines med nok en «Royal Warranty» som en «leketøy og sportskjøpmann». Men det var smilene på barnas munn som i virkeligheten betydde mest for Walter Lines og hans ansatte.

Tilbake til nåtiden, finner vi Hamley på dens berømte beliggenhet i 188-196 Regent Street, London, England. Ta et skritt over terskelen og du går inn i en verden av glede og undring. Gjennom pipingen, tutingen, hissingen og kimingen av leker, hører du barn som ler av glede mens de nistirrer på det fullkomne valget av leker og spill fordelt over syv etasjer.

Lekene har kanskje forandret seg, men hvis han hadde vært her i dag, er vi sikre på at William Hamley ville ha kjent igjen de samme gledesfylte ansiktene mens han guidet deg gjennom butikken han drømte om som liten gutt.